Soalan Lazim (FAQs) – Longan Garage Studio

1. Berapa anggaran harga rakam lagu di Longan Garage Studio?

Anggaran harga yang kami tawarkan kepada pelanggan kami secara kasarnya diantara RM600-RM2700 untuk rakaman 1 lagu. Harga bergantung kepada bilangan pemuzik yang terlibat dalam pembikinan lagu dan juga aras (level) sesebuah lagu diterbitkan.

2. Di Longan Garage Studio, ada menwarkan harga ikut pakej atau tak?

Ya, ada! Kami mempunyai 2 pakej. Iaitu Demo (RM600/lagu) dan SINGLE (RM1600-RM2700)

Untuk ketahui lebih lanjut perbezaan kedua-dua pakej ini, klik pada link ini: https://longangarage.com/rakaman-lagu/

3. Berapa harga kos sewa studio untuk rakaman?

Harga sewa studio untuk sesi rakaman adalah RM70/jam tidak termasuk harga suntingan (editing). Tawaran harga ikut kira sewa studio adalah kerana, ada sesetengah pelanggan kami hanya mahu rakam suara atau apa-apa alat muzik seperti gitar, piano, bass, dan lain-lain. Ia berbeza dengan harga pakej.

4. Harga pakej termasuk sekali dengan suntingan (editing), mixing dan premastering ke?

Ya! Harga pakej sudah termasuk dengan harga sewa studio, susunan lagu, rakaman vokal dan alat muzik, editing, mixing dan juga premastering.

5. Longan Garage Studio menggunakan software dan audio interfaces apa?

Di Longan Garage Studio kami menggunakan software Cubase 11, manakala untuk audio interface pula, kami menggunakan RME Babyface.

6. Selain dari rakam lagu, apa lagi perkhidmatan yang ditawarkan oleh Longan Garage Studio?

Selain rakaman lagu, kami juga menyediakan perkhidmatan rakaman voiceover, post-audio production dan juga rakaman live cover kepada pelanggan kami. Untuk lihat contoh-contoh hasil kerja kami boleh klik di link ini:
https://longangarage.com/

7. Kenapa perlu pilih Longan Garage Studio berbanding studio lain?

Kami memastikan khidmat pelanggan kami pada aras yang terbaik. Pelanggan-pelanggan kami terdiri dari latar belakang yang berbeza. Masing-masing mempunyai bakat yang berbeza. Misi kami adalah untuk membantu penyanyi-penyanyi baru yang ingin berjinak dalam dunia nyanyian tidak kira mereka mempunyai suara yang baik ataupun tidak. Pada kami, semangat dan keinginan yang tinggi yang ditunjukkan oleh pelanggan kami adalah lebih utama.

8. Bagaimana saya nak booking studio?

Mudah sahaja. Anda boleh buat panggilan atau whatsapp di nombor 014-7314047. Maklumat lanjut berkenaan lokasi studio boleh klik link ini: https://longangarage.com/hubungi-kami/

9. Saya mampu ke untuk rakam lagu di Longan Garage Studio?

Jangan risau. Harga yang kami tawarkan sangat berbaloi dengan apa yang anda akan dapat. Anda bukan sahaja akan dapat rakam lagu dengan kami, tetapi juga kami akan bantu anda bagaimana untuk pasarkan lagu anda. Anda tidak perlu risau lagi sekiranya anda buntu tak tahu hendak buat apa dengan lagu anda. Klik link ini untuk izinkan kami bantu anda: https://longangarage.com/e-book-misi-menjadi-penghibur/

10. Waktu operasi Longan Garage Studio bermula jam berapa?

Waktu operasi Longan Garage Studio dibuka seawal jam 10.00am setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad. Waktu tutup pula ialah pada jam 11.00pm.

11. Tapi saya nak rakam lagu di luar waktu operasi Longan Garage Studio. Boleh ke?

Semestinya boleh! Anda hanya perlu book sesi waktu dan tarikh anda. Whatsapp/buat panggilan ke 014-7314047 untuk book sesi rakaman.

12. Boleh saya datang ke studio untuk melawat?

Boleh! Kami juga menyediakan sesi konsultansi secara PERCUMA kepada pelanggan kami. Sesi ini akan di adakan di studio kami. Jadi anda boleh tanya segala pertanyaan yang anda ingin tanya. Tiada bayaran dikenakan.

13. Bila saya perlu bayar deposit dan juga baki bayaran?

Deposit dikenakan selepas invoice telah pun diberikan kepada pelanggan. 40% untuk deposit, manakala bayaran baki 60% adalah selepas lagu/projek telah siap sepenuhnya.

14. Jika lagu dah siap, tetapi perlu penambahbaik (amendment), adakah kena cas tambahan?

Untuk amendment kali pertama, tiada bayaran akan dikenakan. Untuk kali yang kedua dan seterusnya, ada bayaran tambahan. (bergantung pada negosasi)

15. Adakah saya boleh bayar melalui bank in atau transfer?

Boleh!  Anda boleh buat bayaran secara atas talian (transfer) dan juga bank in deposit. Pastikan resit disimpan dan di emailkan ke admin@longangarage.com atau whatsapp ke 014-7314047. Semua jenis bayaran hendaklah di lakukan keatas no akaun ini:

860 2255 244
SA Vertical Ventures
CIMB Islamic Bank

16. Di Longan Garage Studio ada disediakan ruang untuk solat dan rehat?

Ada! Jangan risau. Studio kami mempunyai ruang solat untuk pelanggan yang ingin menunaikan solat. Kami juga menyediakan ruang rehat/menunggu untuk pelanggan yang menunggu di luar bilik rakaman.

17. Apa yang saya perlukan sebelum sesi rakaman di studio?

Soalan yang baik. Ada beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum sesi rakaman. Semestinya persediaan dari segi kesihatan, latihan dan juga persediaan sebelum menyanyi.. Klik link ini untuk ketahuinya: https://longangarage.com/blog/category/tips-nyanyian/

 

Untuk sebarang pertanyaan, anda juga boleh email terus kepada kami ke alamat admin@longangarage.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *