Nak masuk pertandingan menyanyi? Ikut 4 tips ini
Dalam fasa-fasa seseorang yang minat dengan seni nyanyian, akan ada satu fasa itu, mereka teringin nak masuk pertandingan menyanyi. Di negara kita ini, memang sejak dari dulu lagi, banyak pertandingan nyanyi diadakan dari sekecil-kecil pertandingan sehinggalah berskala besar dan prestij.

 

Yelah kan, menyanyi dah lama, takkan kita tak teringin nak nyanyi dipentas dan cabar kemampuan vokal kita dihadapan khalayak umum, kan? Ada sesetengah pertandingan, siap ada juri berikan komentar tentang nyanyian kita.

 

Apa tips sebelum kita nak masuk pertandingan? Kami kongsikan serba sedikit tips supaya anda lebih bersedia dan jelas.

tahu tujuan masuk pertandingan

#1 Tahu tujuan dan sebab masuk pertandingan

Kenapa kena tahu? Tujuan orang berbeza-beza. Ada yang masuk pertandingan sebab nak seronok je. Isi masa lapang. Tiada harapan apa-apa.

 

Ada yang masuk memang betul nak menang, supaya bila menang, akan dapat lagi peluang dan dapat kembangkan lagi bakat nyanyian.

 

Ada yang masuk sebab nak uji diri ditahap mana. Sebelum ni, menyanyi sendiri-sendiri depan kawan. Tapi bila nyanyi di pertandingan, ada juri profesional.

 

Ada yang masuk pertandingan sebab nak “glamour”.

 

Jadi, anda yang mana satu?
#2 Kena tahu dan faham syarat-syarat pertandingan

tahu dan faham syarat pertandingan

Sebelum daftar diri masuk apa-apa pertandingan sekalipun, pastikan anda baca dan faham betul-betul syarat-syarat pertandingan.

 

Takut nanti, tiba-tiba “disqualified” sebab tak patuh dan memenuhi syarat-syarat pertandingan. Kan sia-sia tu?

 

Ada syarat-syarat /klausa dari penganjur yang kadang-kadang agak “tricky”. Jadi, kalau tak faham, boleh tanya betul-betul pada pihak penganjur.

 

#3 Pemilihan lagu yang betul

pemilihan lagu yang betul

Dari segi pemilihan, bebas (selagi mana tertakluk dalam syarat-syarat pertandingan). Terpulang pada anda nak nyanyi lagu apa. Yang penting lagu yang anda pilih itu lagu yang anda mampu nyanyi dan sampaikan dengan baik.

 

Bukan pilih lagu yang susah, tapi anda sendiri tak bersedia nak nyanyikan lagu tu. Pilih lagu yang menyerlahkan vokal dan kemampuan diri anda.
#4 Bersedia fizikal, mental dan emosi

bersedia fizikal emosi dan mental

Pastikan anda betul-betul bersedia. Sihat tubuh badan, emosi tak terganggu dan jalani latihan vokal dengan betul. Kalau perlu, dapatkan khidmat Vocal Coach untuk bantu anda.

 

Vocal Coach anda akan bantu dan “guide” apa yang anda perlu dan tak perlukan.

 

Kalau anda belum bersedia lagi nak menyanyi, tempo pun masih berterabur, nyanyi pun masih sumbang, seeloknya anda dapatkan dulu khidmat guru vokal.

arrow

KLIK SINI UNTUK DAPATKAN TIPS MUZIK & NYANYIAN. DAFTAR SINI !

Masih lagi mencari studio yang dapat bantu anda siapkan lagu anda yang tertangguh? Klik Sini..
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *